Universitetssjukhuset i Linköping går upp i stabsläge för andra gången denna vecka. Foto: Jeppe Gustafsson/BILDBYRÅN

Legionella upptäckt – US i Linköping i stabsläge igen

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen har Universitetssjukhuset i Linköping gått upp i stabsläge för andra gången denna vecka efter att provtagningar visat att det finns förhöjda halter av legionella på flera plaster i sjukhuset.

”Legionella kan spridas via vatten-aersol, det vill säga små vattendroppar som man andas in, främst vid duschning. Därför har vi stoppat duschningen på sjukhuset till dess att vattenledningarna är spolade”, säger Jens Raffelsberger, smittskyddsläkare i Region Östergötland i ett uttalande.

Det var i måndags som man upptäckt legionellabakterier i ett rörsystem och gick upp i stabsläge i några timmar men nya provtagningar visar att det finns fortfarande förhöjda halter av legionella.

Sjukhuset kommer nu att göra flera åtgärder, som bland annat spola igenom vattenledningarna med hett vatten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Caroline Schönning, mikrobiolog vid Folkhälsomyndigheten om orsak, smittvägar och vilka som löper större risk att insjukna. Foto: TT,Janice Haney Carr/pressbild Folkhälsomyndigheten

LEGIONELLABAKTERIER

Legionellabakterier förökar sig i stillastående vatten och kan förorena vattenledningar, klimatanläggningar, duschar och bubbelpooler.

Om du andas in små droppar med förorenat vatten kan det leda till infektion. Legionella, som är svår lunginflammation till följd av sådan infektion, behandlas med antibiotika och ibland kan du behöva vårdas på sjukhus.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.