Efter Skolinspektionens tillsynsbesök 2017 så hade den muslimska friskolan Kunskapsljuset 22 brister som skolan måste komma tillrätta med och dessutom hot om vite på 600 000 kronor. Ett år senare hade friskolan Fria Intermilia i Motala 17 brister och ett vitesbelopp på 300 000 kronor.
– På ett sätt är de ganska lika. Det är stora brister, det är brister i undervisningen, det är brister i studiero, brister i trygghet och det finns formaliabrister, säger biträdande generaldirektören på Skolinspektionen, Tommy Lagergren.
Fler brister men fick ändå fortsätta
Vid uppföljningen av skolorna, i december 2017 respektive december 2018, så kom Skolinspektionen till två helt olika slutsatser. Fria Intermilia i Motala som hade 14 punkter kvar att åtgärda fick slå igen. Kunskapsljuset som hade 16 brister kvar, alltså flera än Fria Intermilia fick fortsätta verksamheten.
– Vi sitter ju inte och räknar brister mekaniskt, men vi kan ju se att på den ena skolan har man åtgärdat ungefär en tredjedel vid första uppföljningstillfället. Vi kan också se ett aktivt och målmedvetet arbete och det är skillnaden. Att man har börjat jobba på Kunskapsljuset men inte på Intermilia, säger Tommy Lagergren, biträdande generaldirektör vid Skolinspektionen.
Fria Intermilia höll inte med om Skolinspektionens bedömning och tog nedläggningsbeslutet till domstol där friskolan dock förlorade.
Ny uppföljning av Kunskapsljuset
Efter ytterligare två uppföljningar har Kunskapsljuset i stort sett åtgärdat det Skolinspektionen krävde, men skolan kan inte slå sig till ro med det.
– Vi kommer att återkomma till Kunskapsljuset i vår för att säkerställa att det är en långsiktig utveckling som sker på skolan, säger Tommy Lagergren, biträdande generaldirektör vid Skolinspektionen.