Fredrik Kliman, enhetschef på Linköpings nyhetsförmedling, svarar på kritiken från Sofie Lycksell, ordförande i Publicistklubbens östra krets. Foto: SVT

Linköping startar egen nyhetsförmedling

Publicerad

Linköpings kommun har startat egen nyhetsavdelning som ska förse medborgarna med kommunrelaterade nyheter. Men det finns kritiska röster, däribland publicistklubbens ordförande, som ifrågasätter att kommunen kallar det man skriver om sig själva för nyheter.

Fredrik Kliman är enhetschef för de sex medarbetare som nu format den nya nyhetssajten på Linköpings kommuns hemsida.

– Det är inga nyanställningar det handlar om utan det här gör vi på befintlig personal. Det vi gör är att vi tar ett annat grepp och samlar allting på ett och samma ställe – både nyheter och pressmeddelanden, så set går lättare att hitta. Vi vill ju att kommunens nyheter ska nå ut till medborgarna, säger Fredrik Kliman.

Får kritik från Publicistklubben

Sofie Lycksell, ordförande i Publicistklubbens östra krets, välkomnar visserligen bättre kommunikation från kommunen, men är också kritisk till att anställda inom kommunen rapporterar om kommunen – och kallar det för nyhetsförmedling.

– När man använder sig av ordet ”nyhetsförmedling” och bygger en sajt, rent visuellt, som påminner väldigt mycket om traditionella nyhetssajter, då tycker jag det blir vilseledande, säger Sofie Lycksell.

Hör mer i klippet ovan vad Sofie Lycksell, ordförande Publicistklubbens östra krets, tycker om Linköpings nyhetsförmedling. Foto: SVT

”Ingen äger begreppet nyheter”

– Nu är det ju så att ingen äger begreppet nyheter, säger enhetschef Fredrik Kliman. –Vad är en nyhet? Det är något som är nytt för mig, och opartiskhet är absolut viktigt. Men det är väldigt tydligt att våra nyheter kommer från Linköpings kommun, det är inte en oberoende redaktion som gör de här nyheterna. Men jag förstår åsikterna och har full respekt för dem, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.