Linköping – Nollning gick över styr

Uppdaterad
Publicerad

29 unga greps för fylleri, några med oroväckande höga promillehalter i blodet, säger Lars-Göran Nilseryd, närpolis i Linköping.

Han talar om förra fredagens omfattande nollningar av nybörjare i Linköpings olika gymnasier som bland det värsta han varit med om.

Bl a serverades drinkar med en blandning av alkohol och olja.

-Det var en av de värsta nollningar jag har upplevt som närpolis, säger han. Det var obehagligt att uppleva och jag tycker synd om de nyblivna ettor som tvingas dricka alkhol med smörja fast de kanske inte alls vill dricka, säger han.

Han räknar också med att det blir lika illa nu på fredag.

-Ja, min erfarenhet är att nollningarna brukar återkomma två till tre fredagar i rad.

Polisen laddar därför med resurser som ska sättas in på fredag. Dels mot langare som förser gymnasieungdomarna med sprit, dels mot ungdomarnas ryggsäckar där det ofta finns starka drycker av olika slag, trots att de inte har åldern inne.

I fredags gjorde man ett enskilt beslag om 60 burkar starköl vid Resecentrum när skolungdomar pendlade in för att delta i nollningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.