Linköping säger upp avtal efter vanvård

Uppdaterad
Publicerad

Efter allvarlig vanvård på ett gruppboende för funktionshindrade i Linköping har kommunen nu beslutat sig för att säga upp hela avtalet med det privata vårdföretaget Omsorgsgruppen.

Det var i augusti som några anställda på gruppboendet tillsammans med en god man framförde en omfattande kritik av förhållandena på gruppboendet till kommunens nyinrättade kvalitets- och utvärderingskontor. Det efter att ha försökt få gruppboendets ledning att göra något – men utan framgång.

Kritiken handlade om döende som lämnats ensamma, om blöjor som aldrig byttes, om boende som spändes fast i duschen och om en rehabilitering som inte fungerade. Det på ett boende med svårt funktionshindrade.

Det sistnämnda blev också Omsorgsgruppens fall vid en ny inspektion, där brister fortfarande fanns kvar.

”Det är oacceptabelt”

– Trots mycket allvarlig kritik och skarpa krav på förändring inom en månad fungerar fortfarande inte rehabiliteringen, säger kommunalrådet Linnea Darell (FP). Det är oacceptabelt.

Hon pekar också på problem i personalgruppen och företagets inställning som orsaker till beslutet att inleda en uppsägning.

Men den formella uppsägningen kommer att ske först i oktober – trots att vanvården har varit allvarlig.

– Vi behöver tid för att se vem som kan ta över, säger Linnea Darell(FP). Dessutom är det en del formalia. Vi har aldrig sagt upp ett avtal förut.

Andra chans

Avtalet med Omsorgsgruppen ger företaget en andra chans även vid allvarlig kritik. Först om det också misslyckas – vilket nu skett – kan avtalet sägas upp med tre månaders varsel.

Först i januari kan någon ny ta över. Hade det handlat om ekonomiskt fiffel hade avtalet kunnat sägas upp med omedelbar verkan.

– Vi har inte tänkt igeom detta ordentligt när avtalet skrevs, säger Linnea Darell (FP). Nu behöver vi se över detta i kommande avtal. Självklart är vanvård allvarligare än strul med pengar.

Oppisitionen håller med

Här håller oppositonen med, till exempel socialdemokraterna, som först tyckte det var ok att Omsorgsgruppen fick en andra chans.

– Vi borde ha sagt upp avtalet direkt med tanke på hur det blivit, säger Jakob Björneke (S), kommunalråd. I fortsättningen måste avtalen bli skarpare och möjlighet finnas att säga upp en utförare direkt vid vanvård.

Okcså miljöpartiet är nöjda med utvecklingen. Miljöpartiet krävde en uppsägning direkt efter att vanvården avslöjats.

– Det handlar inte om företaget åtgärdar inom förskriven tid eller inte, säger miljöpartiets gruppledare Nils Hillerbrandt. Vanvården var för grov.

– Dessutom ska inte personalen lastas, fortsätter han. Det är vårdföretagets ansvar att se till att verksamheten fungerar.

Oklart om personal

Personalen och de samarbetssvårigheter som varit är ett problem för den som ska ta över – sannolikt kommunala Leanlink. Här finns ju uppenbart några som stått för vanvården.

– Normalt följer personalen med vid ett övertagande. säger Linnea Darell (FP), men vi måste diskutera om det ska bli så i det här fallet.

Omsorgsgruppen avböjer att kommentera kommunens beslut.

Företagets VD Christine Leiris säger till Östnytt att ledningen på gruppboendet inte rapporterat som de skulle och därför har företaget inte kunnat åtgärda missförhållandena.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.