Vin varje dag sänker kolesterolet

Uppdaterad
Publicerad

Det verkar som att påståendet att ett glas vin om dagen är hälsosamt stämmer.

I en kontroversiell forskningsstudie i Linköping har frivilliga försökspersoner druckit vin vare dag under tre månader. Vindrickandet ledde till att deras kolesterolvärden förbättrades rejält utan att levern blev sämre.

De flesta har nog hört att rödvin kan vara bra för hälsan, men det har forskare kommit fram till genom att fråga folk hur mycket dom brukar dricka och sedan undersöka dem.

I den här nya, kontroversiella studien gjorde forskarna det omvända; forskarna delade ut vin i olika mängder till frivilliga försökspersoner för att sedan kunna undersöka hur olika mängder vin påverkade kolesterolvärdena.

Inom försöksgruppen lottades vinmängderna ut. En grupp fick bli nykterister. En grupp kvinnor fick dricka ett glas vin per dag och männen drack två glas vin dagligen i tre månader.

När studien var över testades försökspersonernas kolesterolvärden och levervärden och resultaten var överraskande, även för forskningsledaren. Vindrickarna visade sig nämligen ha hela 15 procent lägre nivåer av det skadliga kolesterolet i blodet än dom i den nyktra gruppen. Trots alkoholintaget hade vindrickarnas levervärden inte försämrats.

Försöksledaren, Fredrik Nyström, professor i internmedicin vid Linköpings universitet, är själv förvånad över hur stor förbättringen av kolesterolvärdena blev. En motsvarande förbättring kan bara uppnås med hjälp av läkemedel enligt honom.

Andra livsstilsfaktorer, som att börja träna eller att banta, ger inte alls lika stor effekt.

Resultaten är så färska att de ännu inte publicerats eller granskats av andra forskare. Men professorn känner sig ändå nog övertygad för att våga sticka ut hakan och säga att fler borde vardagsdricka. Måttliga mängder alkohol varje dag är bra för i stort sett alla som inte har ärftlig benägenhet för alkoholism, menar han.

Malin Attefall

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.