• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Linköpings universitet storsatsar på solceller

Uppdaterad
Publicerad

Linköpings universitet, LiU, satsar på miljö och hållbarhet, vilket också har uppmärksammats runt om i världen. De senaste åren har den internationella studentbarometern röstat fram Linköping som det universitet i världen med miljövänligast attityd.

Uppe på taket på Superdatahallen på Campus Valla har nyss 864 solpaneler monterats upp.

Superdatahallen byggdes för fem år sedan med specialfästen på taket för solpaneler, men då var det för dyrt. Men tack vare sjunkande priser på solpanelerna kunde de nu monteras upp i somras.

– Vi nyttjar väldigt mycket energi i vår datahall och alla bidrag är välkomna. Naturligtvis ska vi använda solceller, som är det bästa miljövänliga alternativet som vi ser, säger Niclas Andersson, teknisk chef för Internationellt superdatacentrum.

Superdatahallen vid Campus Valla Foto: SVT

Det är inte första gången som universitetet satsar på en solcellanläggning.

– Vi började faktiskt redan 2007 och monterade den första solcellsanläggningen på A-huset. Nu har vi  totalt fyra stycken anläggningar på universitetet, säger Magnus Öhrman, gruppchef för energi vid Akademiska hus.

Studenter vid Linköpings universitet Foto: SVT

Att studenterna märker av satsningen på hållbarhet och miljövänlig energi är det ingen tvekan om. De senaste sex av sju åren har Linköpings universitet röstats fram som det universitet i världen som tänker mest på miljön.

– Våra studenter tycker vi är miljövänliga och att vi miljöanpassar vår verksamhet, säger Anna-Karin Unger, miljöstrateg vid LiU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.