Att barn ”föds för små för tiden” innebär att de föds med en födelsevikt under den förväntade. Bland män som sökte vård för barnlöshet behövde vården utföra ICSI för 63 procent av männen som var födda små för tiden, men bara för 45 procent av männen som var födda normalviktiga. Det visar en avhandling av Susanne Liffner, som är överläkare vid kvinnokliniken på Universitetssjukhuset i Linköping och doktor vid Linköpings universitet.
– Jag tänker att det här mest kan användas som en förklaring för en del män som har svårt att bli pappor. Det vi också har sett är att det går lika bra när man väl gör en provrörsbefruktning som det hade om man hade fötts normalstor, säger Susanne Liffner.
Ofta små för tiden
I en annan studie undersöktes män som var födda mellan 1973 och 1986 som varit patienter på Reproduktionsmedicinskt centrum i Linköping på grund av barnlöshet.
Resultatet visade då att män som hade en manlig förklaring till barnlösheten oftare var födda små för graviditetstiden, eller hade en låg födelsevikt jämfört med män som inte fått barn på grund av faktorer hos kvinnan eller där barnlösheten var oförklarad.
– Det är inte så många som föds små för tiden. Det handlar om några procent egentligen av alla barn, säger Susanne Liffner.
I klippet ovan förklarar Susanne Liffner mer om vad hon kommit fram till.
Hela studien kan du ta del av här.
ICSI / IVF
ICSI: Förkortning av ”Intracytoplasmatisk spermieinjektion” och innebär att spermien med en tunn nål förs direkt in i ägget. Ägget måste ha förberetts innan.
IVF: Förkortning av ”In vitro-fertilisering” och innebär befruktning i laboratorium i glaskärl eller provrör. Kallas också för provrörsbefruktning.
Källa: Vårdguiden.