Priset delas i år ut för fjärde gången och Linnéa Claeson får det för att hon genom sitt agerande på nätet ”synliggjort en skrämmande verklighet som många möter”.
– Det känns fantastiskt, säger hon på torsdagsmorgonen i Gomorron Sverige.
– Det är en ära, absolut, och det känns som att det verkligen är ett bra tillfälle för mig att ge uppmärksamhet till frågorna jag driver: jämlikhet, medmänsklighet, civilkurage, och att kunna prata om dem både ur ett svenskt och internationellt perspektiv.
LÄS MER: Linnéa Claeson tar strid mot sexhatet på nätet
Svenska FN-förbundet skriver i sin motivering att ”Linnéa har, genom ett engagemang som spridit sig som ringar på vattnet i breda folklager, bemött sexuella trakasserier med en blandning av humor och allvar”.
Linnéa Claeson har fått stor uppmärksamhet för sitt rosade Instagram-konto ”Assholesonline” där hon tar strid mot det sexuella och kvinnofientliga hatet genom att hänga ut nättrollen för att synliggöra problemen.
I dag följs hennes konto av nästan 200.000 användare.
”Orkar för att jag måste orka”
Varje dag möts elithandbollsspelaren av sexuella kränkingar, hat, våldtäktshot och mordhot. Hon får penisbilder skickade till sig och kontaktas av folk som försöker tysta henne. Det sexuella hoten fortsätter också att trilla in i strida strömmar.
– Det blir värre hela tiden, och det kommer att bli värre efter den här intervjun, säger hon.
Men hon har inga som helst planer på att lägga ner. Tvärtom tycker hon sig se en ”regnbågsrevolution” där fler på nätet vågar stå upp mot kvinnohatet i samhället.
– Jag orkar för att jag måste orka. Det kommer en generation av tjejer efter oss som vi måste kämpa för, som vi måste stå upp för och det ger mig kraft att tänka på dem tjejerna som är elva nu för det var så gammal jag var när jag började få sånt här på internet.
TV: Se ett längre inslag om Linnéa Claeson här
I början av maj tilldelades Linnéa Claeson också IM-priset, som ges till en person som verkat för stärkandet av mänskliga rättigheter. Även det priset fick hon med motiveringen att ”avslöjar och avväpnar hon förövarna och sätter ljuset på ett omfattande samhällsproblem”, och det med humor, handlingskraft och mod.
Svenska FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter har tidigare gått till komikern Soran Ismail, människorättsjuristen Annika Jyrwall Åkerberg och människorättsaktivist Sara Mohammad.
Svenska FN-förbundet
- Ideell förening som startades 1957.
- Informerar och utbildar alla som vill veta mer om FN.
- Granskar den svenska regeringens åtaganden gentemot FN.
- Har drygt 5600 medlemmar i Sverige i 112 lokala föreningar.