En person i en rosa tröja sitter inomhus med en bok i handen. I den delade bilden till höger syns en vacker landskapsvy med en sjö, omgiven av gröna träd och en gammal stuga med plåttak på en grön äng.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Josefina Syssner professor vid Linköpings Universitet pratar om hoppets roll i glesbygden som hennes nya bok handlar om. Foto: SVT/TT

Liu-forskaren om glesbygden: ”De driver en ganska ensam kamp”

Publicerad

Glesbygden förknippas ofta med utmaningar som ekonomiska svårigheter och befolkningsminskning. Men i en ny bok utforskar Josefina Syssner hur hopp kan bli en drivkraft för positiv förändring i glesbygd.

I sin forskning belyser Josefina Syssner, som är professor vid Linköpings Universitet, hur samhällen i glesbygd kan hitta nya vägar framåt.

– Min forskning handlar om de platser som har extra svåra utmaningar när det gäller ekonomi och demografi. Genom att fokusera på styrkor och möjligheter, snarare än enbart utmaningar, kan glesbygden bli en plats för kreativitet och framsteg, säger hon.

Två centrala teman

Det finns två centrala teman bland de personer som Josefina Syssner har pratat med. Det första är vikten av att förstå sin omvärld och ha kunskap om hur samhället fungerar. Det andra handlar om ensamhetens påverkan på människors välbefinnande. Att känna sig ensam kan leda till modstulenhet och oro för framtiden.

– Bristen på kunskap kan göra att omständigheterna känns överväldigande, medan ensamhet kan försvåra känslan av hopp, konstaterar hon.

Enligt forskningen handlar det om att se bortom de traditionella måtten på framgång och istället fokusera på vad som gör livet meningsfullt och hållbart i dessa samhällen.

Hör mer om hoppfullheten som Josefina vill uppmärksamma i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.