Sverige har en egen försörjningsgrad på 50 procent inom livsmedel resten är import. Om importen minskar i och med corona och lantbukare blir smittade kan livsmedelsförsörjningen störas, menar LRF.
– Vi oroas av en allmän sjukdomsutveckling i näringen på grund av corona. Vår livsmedelsproduktion består av många led och om den kedjan bryts kan det få stor inverkan på matförsörjningen, säger Jeanette Blackert ordförande i LRF i Östergötland.
Utländska lantarbetare
Många som arbetar i det östgötska lantbruket är utländska säsongsarbetare.
– Vi förväntar oss personalbrist, för om länderna stänger sina gränser på grund av corona så får vi problem med att få hit utländska medarbetare, säger Jeanette Blackert på LRF.
Än så länge ser man ingen störning i produktionen.
– Foderleveranser och slaktproduktion har ännu inga störningar och vi kan se att efterfrågan och försäljning av svenskt kött i butikerna ökat sedan coranakrisen startade, något som på lång sikt kan gynna svensk köttproduktion, säger Jeanette Blackert, ordförande i LRF i Östergötland.