Hör hur Försvarsmakten och räddningstjänsten samarbetar mot skogsbränder. Foto: SVT

Så ska framtida skogsbränder stoppas

Uppdaterad
Publicerad

För att effektivisera insatserna kring skogsbränder samarbetar nu räddningstjänsten med militären. Helikoptrar från Helikopterflottiljen Malmen i Linköping ska i ett tidigt skede kunna sättas in i släckningsarbetet.

– Man såg efter skogsbranden i Västmanland att samverkan mellan olika räddningsinsatser kan bli bättre, säger Anna Henningsson, räddningschef i östra Blekinge.

Skogsbranden i Västmanland var den största skogsbranden i Sverige i modern tid. Ett område stort som 25 000 fotbollsplaner brann upp. Hundratals brandmän, militärer och frivilliga kämpade dygnet under flera veckor för att släcka branden.

Räddningsledare utbildas

För att förebygga liknande händelser utbildas nu räddningsledare i hur de snabbt kan använda sig av försvarsmakten och dess helikoptrar. På flygplatsen i Oskarshamn samlades ett 40-tal räddningsledare från småländska räddningstjänster för att flyga med i Malmens helikopter.

-Tanken är räddningsledarna ska vänja sig att flyga så de vet vad det innebär, säger Anna Henningsson.

Räddningsledare utbildas hur försvarets helikoptrar snabbt kan användas vid t.ex skogbränder. Foto: SVT

Ingen beredskap

Under dagen fick personalen en säkerhetsgenomgång och i helikoptern fick de ta del av den höga ljudnivån.

– Nu förstår de att man varken kan använda telefon eller radio i helikoptern, säger Anna Henningsson.

I dagsläget har försvarsmakten ingen beredskap att rycka ut men hjälper till i mån av tid och resurser. Något som fick negativa konsekvenser vid branden i Västmanland.

– Många ställde upp på sin lediga tid men det hände att vi inte fick tag på personal och då står en helikopter kvar på marken. Vi skulle behöva vara fler, säger Anders Glingesten, stabsofficer på Malmen i Linköping.

Ett 40-tal räddningsledare från olika räddningstjänster fick den här dagen flyga med i Malmens helikopter. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.