På fredagen dömdes en man för explosionen vid ett flerfamiljshus i stadsdelen Johannelund i Linköping tidigare i år. Foto: Mimmi Moberg/SVT

Man döms för sprängdåd – får 16 års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En 37-årig man döms till 16 års fängelse för bland annat explosionen vid ett flerfamiljshus i stadsdelen Johannelund i Linköping i mars tidigare i år.

Det var den 7 mars som en kraftig explosion inträffade i Linköping. Detonationen orsakade omfattande skador. Trapphuset förstördes och hyresgäster i nio lägenheter fick evakueras.

Händelsen ska ha varit riktad mot en familj med kopplingar till den nationella gängkonflikten.

Explosionen i Johannelund i Linköping 2024

Döms för flera brott

Mannen döms utöver grov allmänfarlig ödeläggelse för två försök till mord, framkallande av fara för annan vid fyra tillfällen, grovt vapenbrott samt ringa narkotikabrott. Mannen frias för försök till mord vid tre tillfällen.

37-åringen döms också för att ha legat bakom en skjutning i Tensta galleria i Stockholmsområdet vid 19-tiden den 6 mars i år.

Mannen ska utöver fängelsestraff betala skadestånd till brottsoffren på totalt 1,2 miljoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosionen i Johannelund i Linköping 2024

Mer i ämnet