Många kvinnojourer riskerar läggas ner

Publicerad

Många av Sveriges kvinnojourer oroar sig för ekonomin. Det har blivit svårare att få bidrag till den dagliga verksamheten.

Förra året fick Socialstyrelsen i uppdrag att fördela de statliga bidragen som går till Sveriges kvinnojourer, tidigare var det länsstyrelsens uppdrag.

I samband med detta blev det svårare för kvinnojourerna att få bidrag till sin dagliga verksamhet, vilket har lett till stor oro hos många kvinnojourer.

Fick akut stöd

En av dessa är Motala kvinnojour som plötsligt inte hade pengar att driva sin verksamhet. Ett akut stöd från kommunen har räddat verksamheten, men pengarna räcker bara fram till jul. Efter det är det oklart hur de ska kunna finansiera sin verksamhet.

– Den största oron är ju att kvinnor som är våldsutsatta av sina män inte har någonstans att ta vägen. Har de ingenstans att ta vägen, då får de leva flera år i våldet, säger Tina Olby på Motala kvinnojour.

”De behöver verksamhetsbidrag”

Kvinnojourerna kan fortfarande få statliga bidrag, men dessa måste sökas hos Socialstyrelsen och pengarna måste gå till att utveckla verksamheten. De kan inte få verksamhetsbidrag.

– Det är ju inte det kvinnojourerna i Sverige behöver idag, utan de behöver verksamhetsbidrag. På så sätt lämnar man ju över kostnaderna till kommunerna. Men det är inte bara kommunernas ansvar, utan här behöver staten hjälpa till, säger Camilla Egberth (S), kommunalråd i Motala.

Regeringen utreder

Frågan är hur kvinnojouren i Motala ska kunna finansiera sin verksamhet efter jul. Regeringen har nu inlett en utredning som ska se över hur kvinnojourernas verksamhet ska kunna stärkas, men den utredningen är klar om ett år.

– Nej, vi kan inte vänta. Vi behöver ha ett besked på vår finansiering. Det måste vi ha efter jul. Om ett år då finns vi inte kvar, säger Tina Olby.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.