• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Privat

Åklagaren: ”Vi har gjort beslag och måste analysera: Är det vapen?”

Uppdaterad
Publicerad

Den man som greps i fredags misstänkt för grovt olaga hot och vapenbrott – efter utrymningen av Linköpings universitet – nekar i förhör till brott. – Vi har hållit ett mer ingående förhör med honom tillsammans med försvarare. Han förnekar brott, säger chefsåklagare Eva Nemec Nordh till SVT.

En man i 25-årsåldern hämtades till förhör vid 18-tiden på fredagen. Han är nu anhållen på sannolika skäl misstänkt för grovt olaga hot och vapenbrott.

Ett första inledande förhör hölls igår, där han enligt åklagaren Eva Nemec Nordh, bara uppgav att han nekar till anklagelserna.

– Ett längre förhör tillsammans med försvarare pågår just nu, säger hon till SVT vid 15-tiden på lördagen.

Under det förhöret ska mannen få ge sin bild av det som har hänt.

Fynd vid husrannsakan

Det har även gjorts en husrannsakan i mannens bostad.

– Vi har gjort beslag av föremål och de ska nu analyseras, säger Eva Nemec Nordh.

Har ni hittat några vapen vid husrannsakan?

– Vi har hittat saker som vi har tagit i beslag. Vi måste undersöka närmare vad det är för dignitet på dem.

Oklart om mannen visar upp riktigt vapen

Är brottsrubriceringen vapenbrott kopplat till att ni har hittat något vapen?

– Det är kopplat till att han visar upp ett vapen. Sedan har vi gjort beslag av olika föremål. Vi behöver analysera detta: Är det vapen eller vad är det för någonting?

Mannen som är anhållen visar alltså upp vapen i en film?

– Ja, han visar upp ett vapen som lätt kan förstås som ett automatvapen, men det är en snabb överblick så vi behöver analysera det här: Är det ett riktigt vapen. Det ser ut som ett vapen, säger åklagaren Eva Nemec Nordh.

Mannens sociala medier ska analyseras

Hon har också beslutat att datamedia ska analyseras eftersom sociala medier har använts. Åklagaren menar att det är på filmklipp i sociala medier som de aktuella hoten framförs. På klippen syns även vad som ser ut att vara vapen.

– Vi vill försöka få fram så mycket som möjligt om den här personen och vad han har gjort.

Ska kartlägga mannens nätverk

Förhör kommer också att hållas med personer som känner mannen.

– I sådana här fall kartlägger man personen inifrån och ut. Vad är det för person? Vilka umgås han med? Vad har han gjort den senaste tiden? Syftet är att få fram: Är det här en farlig person eller inte?

Varken Linköpingsbo eller student

Eva Nemec Nordh vill inte berätta var mannen bor eller var han greps eftersom det skulle försvåra polisens arbete då man vill hinna göra kartläggningen i lugn och ro.

– Personen är inte hemmahörande i Linköping utan bor någonstans i polisområde Öst. Mer än så vill jag inte säga.

Polisområde Öst består av Sörmland, Östergötland och Jönköpings län.

Mannen är, enligt Eva Nemec Nordh, inte student vid Linköpings universitet idag och polisen vet ännu inte vad han har för kopplingar till universitetet.

Ingen fara för allmänheten

I nuläget bedömar åklagaren att det inte finns någon fara för allmänheten.

– Det här vållade mycket oro igår eftersom universitetet stängde ner verksamheten och festligheter fick ställas in, men nu finns ingen fara för allmänheten och det är ingen fara att gå tillbaka till universitetetet.

Agerade på egen hand

Hur kan ni vara så säkra på att det inte finns någon hotbild?

– Vi har gjort beslag, personen finns i polisens förvar och vi har ingen misstanke om att han agerade tillsammans med några andra, säger Eva Nemec Nordh.

Hur säkra är ni på att det är rätt person som ni har i förvar?

– Väldigt säkra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.