Maria Perssons dröm om att få ett Svensson-liv.
– Betala räkningar, gå till jobbet – få semester... Det är ett Svensson-liv för mig, säger hon när vi träffar henne på hennes arbetsplats i ett lager.
Hon stortrivs och det känns som om livet börjar vända.
– Innan har jag inte riktigt känt mig delaktig i samhället, men nu börjar det gå åt rätt håll.
Arbetsträning
Maria har fått jobb via företaget Conexi. Handledaren Annelie Larsson jobbar med att stötta personer med autismspektrumtillstånd att få ett jobb. Man börjar med arbetsträning inne på Ikea. Sedan ringer Annelie upp företag, som hon tror kan passa, och berättar om hur bra den här personen är. Mycket handlar om att informera och stötta även arbetsgivarna, berättar hon.
– Vi har haft en kille som är jätteduktig på matte. Då kanske det inte spelar någon roll att han inte fikar samma tid som arbetsgivaren fikar, säger Annelie Larsson.
Svårt med sociala koder
Personer med autism kan ha svårt att tolka sociala koder och behöver ofta ha tydliga instruktioner.
Annelie Larsson arbetar själv på arbetsplatsen under en period. Hon läser av stämningen, mötesrutiner, jargong och oskrivna regler. Så att hon kan förklara det på ett tydligt sätt för personen som ska börja jobba där sedan.
Hon är också med och stöttar under lång tid i jobbet, och kan fungera som en länk mellan arbetsgivaren och arbetstagaren om det behövs.
För höga krav
Annelie Larsson tycker att kraven i platsannonserna är onödigt höga.
– Man ska vara social och flexibel, det står det nästan över allt. Men för många med autism kan det var svårt. Fast man kanske är bra på andra saker. Man är ofta väldigt lojal och noggrann. Och då kanske det inte spelar så stor roll att man inte vill kallprata om vädret varje dag, säger Annelie Larsson.
Se mer om Maria, om platsannonsernas höga krav och om hur företaget Conexi arbetar i reportaget här ovanför.
Här kan du se ett reportage om Hilda som också har fått jobb via Conexi.
Vi berättar mer om arbetsmarknaden för personer med funktionsnedsättningar i morgon.