• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Nu har Martin Andersson fått rätt mot Försäkringskassan – i domstol. Men han var nära att hamna hos Kronofogden. Se hela historien i videon. Foto: SVT

Martin fick rätt om aktivitetsersättning mot Försäkringskassan

Publicerad

Trots att Martin har en funktionsnedsättning drog Försäkringskassan in hans aktivitetsersättning. Martin tvingades leva på socialbidrag – och riskerade att hamna hos Kronofogden. Men efter två år har Martin fått rätt – i domstol.

SVT Nyheter Öst har tidigare berättat om Martin Andersson som blev av med sin aktivitetsersättning, trots att han har en funktionsnedsättning.

Försäkringskassan ansåg att Martin kunde söka vanliga jobb, via Arbetsförmedlingen. Men på Arbetsförmedlingen var beskedet att man inte hade några sådana jobb eftersom Martin behöver så mycket stöd.

Granskning: Ett riktigt jobb

Utan inkomst i två år

Under två år har Martin varit helt utan inkomst – och var även nära att hamna hos Kronofogden.

– Eftersom de inte kunde hjälpa honom på Arbetsförmedlingen så tvingades han söka socialbidrag. Men för att få det så var Martin tvungen att sälja sina pensionsfonder och leva upp de pengarna. Det här ledde till att han skulle betala en restskatt. Som han inte hade råd med, förklarar Britt-Inger Andersson, som är god man till Martin och sköter hans ekonomi.

”Hamnade i en rävsax”

När man får socialbidrag, eller försörjningsstöd som det heter numera, får man inte spara några pengar – inte ens till en restskatt som man vet att man måste betala längre fram.

– Därför hamnade Martin i en rävsax. Och jag kunde inte hjälpa honom, trots att jag ringde massor av samtal till olika myndigheter. Det är så att man blir gråtfärdig, säger Britt-Inger Andersson.

Domstolen: Martin har rätt

Men så kom vändpunkten. Bara några veckor innan Martin skulle hamna hos Kronofogden kom förvaltningsrättens dom. Domstolen anser att Försäkringskassan fattade fel beslut för två år sedan och Martin får därför aktivitetsersättning.

– Nu känner jag bara lycka! Han fick rätt. Det får inte gå till så här, säger Catarina Nilsson.

Se Catarinas reaktion i videon här ovanför – och hör om hur tuffa de här två åren har varit för Martin.

Temasida: Läs över 800 berättelser från chatten och se reportagen från granskningen

Så fungerar aktivitetsersättning och sjukersättning

Om man har en funktionsnedsättning och därför inte kan jobba ska man få ersättning från Försäkringskassan. Tidigare hette det förtidspension. Numera heter det sjukersättning.

Men innan det avgörs om man kan jobba eller inte så kan man få aktivitetsersättning. Det kan man få när man är mellan 19 och 29 år. Försäkringskassan gör en omprövning vartannat eller vart tredje år.

För att få aktivitetsersättning måste arbetsförmågan vara nedsatt i minst ett år framåt. Man lämnar in läkarintyg och så gör Försäkringskassans handläggare en bedömning och fattar beslut.

När man fyller 30 år kan man inte längre få aktivitetsersättning. Då måste man söka sjukersättning. För att få det ska man lämna in ett läkarintyg och Försäkringskassans handläggare ska bedöma att man inte kan jobba under resten av sitt liv.

Försörjningstöd, eller socialbidrag som det hette tidigare, ska vara en tillfällig lösning. Det är till för människor som kan ta ett vanligt jobb, men som för tillfället behöver extra stöd. För att få försörjningsstöd måste man söka jobb och ”stå till arbetsmarknadens förfogande”. Försörjningsstöd är alltså inte till för personer med en funktionsnedsättning som har en daglig verksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskning: Ett riktigt jobb

Mer i ämnet