Valentina Chapovalova var med och startade kollot 2015. Under hennes uppväxt var hon på både mattekollo och matteklubbar i Ryssland något som saknades i Sverige.
– Jag tyckte att det var en bra grej. Det finns elever i alla länder som är extra intresserade av matte. Men vissa länder har inte den traditionen än, men den håller på att skapas.
Problemlösning – nyckeln till skatten
Första årsdeltagaren och tredje årsdeltagaren Elliot Ekblad och Mira Löfgren är hittills nöjda med lägret.
– Allt har varit roligt. Igår hade vi en skattjakt där vi fick lösa matteproblem, när de var lösta fick man fram en kod, med den koden skulle man hitta till en plats där vi fick godis, säger Elliot Ekblad.
– Det var roligt att börja med de första mattelektionerna. Testa nya saker som skiljer sig från vad vi gör i skolan. Sen är det roligt att träffa människor med samma intressen och hitta på olika aktiviteter tillsammans, berättar Mira Löfgren.
Sommarläger för kultur och sport men inte för matte
Kolloledaren, Fredrik Löfgren, är glad över att vara på hemmaplan i närheten till sina robotar på Linköpings universitet.
– När jag var liten saknade jag att ha ett läger att åka till. Jag såg mina kompisar åka på fotbollsläger men jag skiter i fotboll, jag vill räkna matte, säger Fredrik Löfgren.
Många av barnen kan ibland vara understimulerade i skolan vilket kan leda till att intresset för skolan förvinner helt menar han.
– Här får eleverna blomma ut och prata med varandra och vi märker att det finns ett helt års konversationer uppdämt när de vill dela med sig till varandra och till oss.