– Om vi får en likadan sommar som den vi hade i år då kommer vi att få skogsbränder, det är jag helt övertygad om. Tricket att hantera skogsbränder är att den inte får bli stor. Tidig upptäckt, kraftfullt nertag och sedan att hålla ut insatsen så att branden inte startar om, säger Holmen skogs brandexpert David Rönnblom.
Vi tappar värdet på skogen
Vissa inom miljörörelsen vill odla mer lövskog eftersom den inte alls är lika lättantändlig. Men det tycker inte skogsägarna.
– Jag tror inte det stora ligger i hur skogen ska vara beskaffad. Det viktiga är det infrastrukturella skyddet som vi kan ha, säger skogsägaren Albin Gunnarsson i Fornåsa i Östergötland.
– Det är inte rimligt att ändra skogsbruket för att förhindra brand, för gör vi det så har vi också tappat skogsvärdet, säger brandexperten David Rönnblom vid Holmen skog.
Splittring om brandflyg
Sverige bör satsa på eget brandflyg som kan släcka skogsbränder och inte som nu låna in resurser från Italien. Det menar den här skogsägaren som äger 110 hektar skog.
– Då skulle det finnas stora möjligheter att vara samövad med det lokala brandförsvaret och även kunna sättas in mycket tidigare, säger skogsägaren Albin Gunnarsson.
– Bygger vi ett brandförsvar som är fixerat vid att släcka stora bränder så har vi tappat tanken på att branden inte får bli stor. Jag har bevis för att små kommuner varit otroligt skickliga genom att ha helikoptrar för snabba insatser, säger brandexperten David Rönnblom.
Tre dagars utbildning
En lösning för att minska risken för skogsbrand är att anlägga lövskogsbarriärer längs skogsvägar för att stoppa elden att ”hoppa” över vägen. En annan lösning som förespråkas är mer utbildning. I dag är det bara tre dagars utbildning i skogsbrand under den tvååriga brandmansutbildningen.
– Jag skulle gärna se en ökad utbildning över hela bredden, med mycket bättre släckningstaktik, så man släcker effektivt. Räddningstjänsten ska ju kunna så mycket, och där har skogsbränderna kommit bort, säger brandexperten Annie Johansson.
– Det behövs ökad kunskap om brandbeteende, beredskap och att läsa riskprognoser, säger brandexperten David Rönnblom vid Holmen skog.