Mats Gustafsson med däck som tagits loss från VTI:s provvägsmaskin Foto: SVT

25 ton mikroplaster varje dag – nu kartläggs utsläppen

Uppdaterad
Publicerad

Med en maskin från 40-talet undersöks nu högvis med bildäck i Linköping. Det är en stor forskningssatsning för att ta reda på vad som händer med de plastpartiklar som sprids från trafiken.

Regeringen har gett Väg- och Transportforskningsinstitutet, VTI, i uppdrag att undersöka de mikroplastutsläpp som görs i trafiken. Man kan redan konstatera att det är därifrån de flesta små plastpartiklar kommer.

– Mer än hälften kommer från trafiken och enligt våra preliminära resultat är det större utsläpp än vad man tidigare trott, säger forskningschef Mikael Johannesson.

Mats Gustafsson leder arbetet med att slita ner däck i den gamla provvägsmaskin man haft på myndigheten sedan 1943. Partiklar sopas sedan upp och mäts. En del skickas på analys till Schweiz.

– Här ser vi partiklar som är insamlade precis bakom däcket. De som är lite avlånga är typiska för att komma ifrån slitaget från däck, säger Mats Gustafsson, forskare på VTI. Foto: SVT

Ett plastdamm som sprids i naturen

Enligt tidigare uppskattningar så sprids det ungefär 25 ton mikroplaster varje dag i Sverige från trafiken. I nästa led av forskandet ska man ta reda på mer om hur partiklarna sprids i naturen och antagligen använda små kräftdjur för att ta reda på hur djur påverkas av däckpartiklar. I december ska forskningsresultaten redovisas för regeringen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet