Splitbild på chefsåklagare Nicklas Englund och tre pass.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nicklas Englund chefsåklagare har väckt åtal mot en tidigare passhandläggare. Foto: Foto: Thomas Carlgren & Henrik Montgomery/TT

Tidigare polisanställd i Norrköping åtalas: Misstänks ha framställt falska pass

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare har väckt åtal mot en tidigare passhandläggare vid polismyndigheten i Norrköping. Ytterligare två personer, som inte är polisanställda, misstänks också för grovt brott.

Åtalet omfattar främst grov urkundsförfalskning som de tre personerna är misstänkta för.

Den tidigare passhandläggaren åtalas dessutom för osant intygande, grovt brott samt dataintrång, enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten på fredagen.

De två andra personer är åtalade i första hand som medgärningsmän och i andra hand som medhjälpare i framställningen av sju falska pass.

– Vi pratar flera års fängelse, säger chefsåklagare Nicklas Englund vid Särskilda åklagarkammaren.

”Allvarligt om förtroendet skadas”

– Det är mycket allvarligt om förtroendet för svenska pass skadas. Det är inte alls bra att ett falskt svenskt pass av allra yppersta kvalitet har framställts med polisens egen utrustning och sedan använts av en okänd person, säger chefsåklagare Nicklas Englund vid Särskilda åklagarkammaren.

De misstänkta brotten ägde rum i maj och juni 2023 på passexpeditionen i Norrköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.