– När vi påträffade de första döda djuren på samma plats trodde vi det var någon form av förgiftning. Jag började titta på om det var någon växt de hade fått i sig, men det var det ju inte, säger lantbrukare Thomas Orrenius på gården Alvastra Kungsgård.
Några dagar i juli
Det var mitt under den varma sommaren, i juli i år, som två djur plötsligt dog ute på bete vid Omberg. Djurägarna Thomas och Åsa Orrenius vid blev oroliga, och efter inspektioner och provtagningar kom resultatet som en chock.
– Ja, det var ju väldigt omtumlande när vi fick beskedet. Vi funderade på vad som skulle hända med djuren. Skulle det fortsätta dö fler djur för oss? Det var tusen frågor som dök upp i huvudet, säger Thomas Orrenius.
Hur många hade smittats?
Det har visat sig att sporer från mjältbrandsbakterier kan överleva i mer än hundra år. Orsaken till utbrottet vid Omberg tros vara att bakterierna har kommit upp igen från en gammal djurgrav. Men någon sådan hittade man inte och nu blev de oroliga över hur många djur som hade smittats.
– Varje dag åkte vi ut i betesmarkerna och räknade djuren tre gånger om dagen, och man var ju alltid nervös över att det skulle ligga fler döda djur, säger Thomas Orrenius.
En olöst gåta
Vart den upptäckta mjältbranden kom ifrån blev ett mysterium. Och ännu märkligare blev det när man kort därefter konstaterade nya fall, på andra gårdar, en bra bit därifrån.
– Jag trodde det skulle hålla sig i det första området och att det inte skulle sprida sig som det gjorde. Det vart ju lite oroligt när mjältbranden hoppade över min gård och smittade djur på en gård söder om min, säger lantbrukare Stig Widell vid Orrnäs gård.
Samma DNA
Stig Widells gård klarade sig från mjältbranden. Men smittan fortsatte att skörda offer – på nya platser. Provresultat visade att bakterierna härstammade från samma smitthärd. Men vart den riktiga källan till utbrottet fanns? Ja, det är fortfarande ingen som vet.
– Det tycker jag inte är speciellt konstigt egentligen. Det är svårt att hitta källan. Det kan vara en rotvälta. Det kan vara en spricka i marken eller ett dött vilt djur. Det ska bli intressant om vi någonsin får reda på ursprunget, säger Stig Widell.
Alla ska få vaccination
Det har nu gått över en månad sen det första fallet konstaterades i området. 14 djur har dött och över 4000 djur på 60-talet gårdar har nu snart vaccinerats.
– Jag tycker det har fungerat jättebra. Det har varit en fantastisk organisation tillsammans med hjälpsamma djurägare och fältassistenter som har hjälpt distriktsveterinärerna att utföra vaccineringen på alla djuren, säger Suzanne Jernberg, insatschef på Jordbruksverket.
Livet går vidare
Efter alla vaccineringarna verkar nu mjältbrandsutbrottet runt Omberg ha lagt sig. Och för Thomas och Åsa Orrenius går verksamheten vidare på gården.
– Vi kommer köra på som vanligt. Djuren betar uppe på Omberg. Vi kommer behöva vaccinera alla djuren ett antal år framåt, men annars är verksamheten som vanligt. Både Jordbruksverket och vi har varit väldigt tydliga med att det finns absolut ingen risk med att handla ägg eller kött, för det kommer inga smittade eller sjuka djur in på slakterierna, säger Thomas Orrenius på Alvastra Kungsgård.