Mattias Philipsson, presskontakt hos Svensk plaståtervinning. Foto: Svens plaståtervinning

Motalaföretag får 105 miljoner från Klimatklivet

Uppdaterad
Publicerad

Svensk plaståtervinning i Motala får 105 miljoner kronor från Naturvårdsverket genom satsningen Klimatklivet. Pengarna ska användas till två projekt där målen är att kunna återvinna ännu mer plast i framtiden.

Klimatklivet har totalt beviljat 114 miljoner kronor till tolv projekt i länet. Satsningen är till för att stödja lokala investeringar som bidrar till att minska utsläpp av koldioxid och andra gaser som påverkar klimatet.

– Det är fantastiskt och oerhört viktiga, klimatsmarta investeringar som vi kan göra med de här pengarna, säger Mattias Philipsson, vd på Svensk plaståtervinning.

Motala

Ny plastråvara

Det ena projektet som får pengar via Klimatklivet syftar till att sortera ut fem typer av plast som tidigare inte gått att återvinna. Och det andra till att kunna återvinna de typer av plast som idag går till förbränning.

– Nästa år hoppas vi kunna ta emot hundratusen ton plast. Det som återvinns tvättas och mals ner när det lämnat Motala. Sedan granuleras det och kan bli ny plastråvara.

Med tiden avser Motalaföretaget att bygga världens mest resurseffektiva, cirkulära plaståtervinning, enligt Philipsson.

– Vi hoppas att vi får ytterligare pengar till ett projekt  i januari. Då kan vi gå ut mer offentligt med vad vi ska göra.

Svensk Plaståtervinning

Företaget ägs av Plastbranschens informationsråd, Dagligleverantörernas förbund, Svensk handel och Svensk dagligvaruhandel. Tillsammans med de fyra övriga materialbolagen (Metallkretsen, Pressretur, Returkartong och Svensk Glasåtervinning) äger Svensk Plaståtervinning FTI (Förpacknings- och tidningsinsamlingen). Huvudkontoret och återvinningsanläggningen ligger i Motala och har 35 anställda.

Anläggningen har kapacitet att ta emot alla plastförpackningar som de svenska hushållen sorterat ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Motala

Mer i ämnet