Arbetets museum i Norrköping har haft digitala kurser även innan pandemin, men nu har en ny kurs blivit extra aktuell. Den är riktad till de som arbetar, ofta ideellt, med mindre arbetslivsmuseer.
– För att hjälpa dem att bli lite mer digitalt mogna så skapade vi en ny kurs för att visa hur man kan använda digitala verktyg, berättar arbetslivsintendenten Magdalena Åkerström.
Många av de mindre museerna drivs av äldre personer där datorkunskapen kan vara varierande. När nu pandemin gör att vi inte ska träffas så blir digitala möten och kurser än viktigare.
Suget finns efter utbildning och det gäller inte bara grundläggande kurser i hur man hanterar kommunikationsprogram i datorn. Flera av de olika kurser som arrangeras av Arbetets museum har varit fulltecknade.
Tid finns att bygga om
Andra stängda museer har satsat på visningar, som streamas på nätet.
När besökarna inte finns på plats rent fysiskt ger det också plats för arbeten som kanske har fått vänta.
Gotlands museum passar på att byta ut sin belysning till LED-lampor.
Flygvapenmuseum i Malmslätt utanför Linköping hade redan byte av takstolar i vissa utställningshallar inplanerat. Nu har det blivit ännu enklare eftersom inga besökare finns i lokalerna. Dessutom passar man på att göra om en del av sina utställningar och att katalogisera en stor mängd föremål som blivit liggande.
Vill allra helst öppna
Även om kurser och renoveringar är bra så finns det en stor längtan efter museibesökare.
– Ja, det är en stor intensiv längtan faktiskt. Vi hoppas ju varje månad att, nu får vi väl dra igång snart, säger Pelle Filipsson, arbetslivsintendent på Arbetets museum.