Knappt hälften av landets 30 mest besökta museer har en utarbetad plan för hur deras föremål ska skyddas vid en eventuell brand. Det visar en undersökning som SVT:s Kulturnyheterna har gjort. Det är synd tycker Riksantikvarieämbetet på Gotland som sedan flera år arbetar med att öka kunskapen.
– Jag tror att man tänker att ”det händer inte oss” eller att det finns annat att ta i som är mer akut i vardagen, säger Erika Hedhammar vid Riksantikvarieämbetet.
”Svårt att få ut dem snabbt”
Gotlands och Östergötlands museum har en plan, medan Friluftsmuseet i gamla Linköping och Flygvapenmuseum saknar en. I likhet med andra museer i landet har Flygvapenmuseum bra planer för hur man ska få ut människor vid till exempel en brand. Men långt ifrån alla museer har samma goda beredskap när det gäller föremålen.
– Vi har ingen prioriteringsordning utan flera av de här allra äldsta flygplanen står längst in, så det är svårt att få ut dem snabbt, konstaterar Mikael Parr, museichef vid Flygvapenmuseum i Linköping.
– Det gäller att göra en släckningsinsats så fort som möjligt, det är det enda som gäller för oss, fortsätter han.
Se mer: Hör museicheferna berätta om problematiken med att rädda ovärderliga föremål vid en brand
Ägaren bör prioritera
Riksantikvarieämbetet tog redan 2008 fram en handbok för hur museer bör arbeta med brandskyddet. Det är viktigt att, tillsammans med räddningstjänsten, ha gjort en prioritering för vilka föremål som ska räddas först redan innan något sker.
– Vi fick höra om en brand i en kyrka och då hade räddningstjänsten inte haft några sådana här planer. Brandmännen kom in och började rota i en synt som de började dra i sladdarna på, deras räddningsledare var klok och sa ”ta inte den, det kan de köpa en ny, ta någonting som ser gammalt ut”, säger Erika Hedhammar.
– Jag tänker att det inte är deras roll att stå där när det brinner och försöka göra den här prioriteringen, det är de som äger sakerna som ska göra det från början, fortsätter hon.
Arbetar tillsammans med räddningstjänsten
Andra museer är redo ifall olyckan skulle vara framme. På Östergötlands museum finns en väl utvecklad plan och räddningstjänsten är involverad i arbetet.
– Rent konkret har vi gjort en evakueringsplan för konstavdelningen. Där har vi gjort en prioritering på vilka konstverk som räddningstjänsten eller vi själva om vi hamnar i den situationen, först ska ta ut, säger Anna Lindqvist, avdelningschef för Östergötlands museum.
– Våra säkerhetsansvariga har nära kontakt med räddningstjänsten och utbildar dem med jämna mellanrum, fortsätter hon.