Flera ungdomar i Hageby vittnar om en särbehandling från polisen. Foto: SVT

”När polisen kommer springer ungdomarna”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har ett lägre förtroende hos ungdomar i socialt utsatta områden än i övriga Sverige. I området Hageby i Norrköping berättar ungdomar om den spända relationen mellan polis och ungdomar.

– Det har blivit ett ”vi-mot-dem-samhälle” känns det som, säger Mahdi Wahedi som idag driver den ideella organisationen Give Back.

Organisationen startades av två vänner som själva vuxit upp i Hageby. Idén är att finnas till för och lyssna på ungdomar som är i behov av en vuxen mentor i området.

Val 2018 – #dinröst

Rädsla i ryggmärgen

Just ämnet polis och särbehandling är ett vanligt diskussionsämne och de båda berättar om hur ungdomar i 8-9 årsåldern springer i panik vid åsynen av en polisbil.

– Polisen har blivit ett ord och sirenerna ett ljud som skrämmer bort ungdomar. Det har satt sig i ryg​​gmärgen, förklarar Mahdi Bayar som utgör den andra hälften av Give Back.

Rör sig om ett fåtal kriminella

Men polisen i Norrköping delar inte den uppfattningen.

– De allra flesta är positivt inställda till oss. Det är ett fåtal individer som står för kriminaliteten i ett område och utav dem så kanske vi får ett dåligt bemötande svarar Benjamin Prom, områdeschef för polisen i Norrköping.

Så bilden ungdomarna ger stämmer inte?

– Sådana åsikter måste vi självklart ta in in och värdera det som sägs. Det finns alltid två sidor av ett mynt och i regel så har ett ingripande som vi gjort aldrig gått till på det sättet som det blir beskrivet, säger Benjamin Prom.

Efterlyser en annan attityd från polisen

Både Mahdi och Mahdi är väl medvetna om det som ibland utspelat sig i området, men menar att det inte rättfärdigar polisens hårdhänta beteende.

– Polisen är en väldigt viktig faktor i samhället men om de enbart gör sitt jobb som poliser och inte som människor riskerar det att förfalla. Det måste vara en mer human kontakt, säger Mahdi Bayar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet