Näthat – vardag för många unga

Uppdaterad
Publicerad

Var tredje person i åldern 16-25 år har blivit trakasserade på Internet, på grund av hudfärg, sexuell läggning eller sin tro.

För drygt en månad sedan berättade vi att den kritiserade hemsidan ask.fm stängdes ner på Nyköpings skolor.

– Det är ju bra, men jag tror inte att det kommer att hjälpa så mycket, säger Felicia Overgaard Svendsen gymnasieelev i Eskilstuna.

Det var efter kränkningar, hot och trakasserier som dök upp på det sociala nätverket, som skolan bestämde sig för att spärra sidan.

– Jag det skulle skrivas mer på fritiden, än om du är i skolan, för där har du oftast saker att göra, säger gymnasieeleven Amanda Vallin Eriksson.

– I skolan sitter man ju på lektionen och då kanske man inte riktigt tänker på att göra det, men när man kommer hem kan man göra det, fyller Felicia Overgaard Svendsen i. 

Eskilstuna kommun väljer att i nuläget inte ta till åtgärder som man gjort på Nyköpingsskolor.

– Nej, vi har inte valt att göra några värderingar på det viset, för det kan dyka upp på vilken sajt som helst. Man kanske inte kommer åt allt som skrivs, för det kan vara slutna grupper så det kan vara precis lika illa någon annanstans. Därför gör vi inte på det viset, hittills i alla fall, säger Bo Karlsson biträdande förvaltningschef barn och utbildningsförvaltningen i Eskilstuna.

Varför tror du folk skriver elaka saker på nätet?

– Alltså jag tror det är för att man själv är osäker och det är väl därför det skapas, säger gymnasieeleven Amanda Vallin Eriksson.

I undersökningen från Ungdomsstyrelsen, som presenteras idag, ser 77 procent av de unga kvinnorna hatbrott som allvarligt, eller mycket allvarligt medan det bara är 49 procent av männen som gör det.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.