– Det är en katastrof. Den saken är klar. Det anser jag, säger Ingegerd Kling, som ofta går till träffpunkten.
– Vansinnigt helt enkelt. Det kommer kommunen att förlora på i längden, fyller Gustaf Wadsten i.
Det var fullt med upprörda damer och herrar på träffpunkten Timmermansgatan på torsdagsförmiddagen som ville ställa vård- och omsorgsnämndens ordförande Eva-Britt Sjöberg mot väggen.
Nämnden har ett underskott på 20 miljoner kronor. Tanken är att spara in drygt hälften av det på träffpunkterna för äldre, med förhoppning att de ska finnas kvar, men skötas av ideella krafter.
”Alla beslut man tar är inte roliga beslut”
Träffpunkterna erbjuder en plats där äldre kan umgås. Det arrangeras regelbundet dans, bingo, musik och andra aktiviteter. Besökarna kan även få lunch serverad.
– Alla beslut man tar är inte roliga beslut, och det här är verkligen ett av de svåraste som jag någonsin har tagit. Men samtidigt så har vi ansvar för alla äldre och vi har 100 personer i kö för en särskild boendeplats, och de har jag också ansvar för. De kan inte ropa så högt som dessa, men vi har också ansvar för dem, säger Eva-Britt Sjöberg (KD), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.
V och M röstar emot
Fyra pensionärsorganisationer i Norrköping har undertecknat en skrivelse i protest mot kommunens sätt att spara pengar på äldre. När förslaget ska upp till beslut i vård- och omsorgsnämnden på onsdag så kommer Vänsterpartiet och Moderaterna rösta emot.
– I nuläget så tittar vi på en lösning där vi kan ta de här ofördelade medlen som finns under kommunstyrelsen, där finns det lite pengar, bara för att vi ska kunna upprätthålla träffpunkterna. Så får man arbeta vidare med nu under nästa halvår hur vi ska hämta hem det här underskottet i vård- och omsorgsnämnden, säger oppositionsrådet Sophia Jarl (M).
”De gör en tabbe”
På träffpunkten på Timmermannsgatan tyckte många att politikerna tänker alldeles för kortsiktigt, och det finns forskning som visar att social samvaro bland äldre påverkar hälsan positivt.
– Det är viktigt socialt. Annars sitter folk hemma och blir sjuka, då får samhället betala sjukvård för dem i stället, säger Gustaf Wadsten.
– Jag förstår att politikerna har det svårt, men jag tror att de gör en tabbe. För det går inte att få folk att arbeta gratis. Det går inte, säger Ingegerd Kling.