Kritisk utveckling för torsk, gädda och strömming i Östersjön

Publicerad

Flera fiskearter i Östersjön visar ett vikande bestånd och för torsk och strömming ges nu rådet att minska fångsterna.

Det visar SLU:s årliga rapport ”Fisk- och skaldjursbestånd i svenska hav och sötvatten”, som görs på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

I rapporten ingår data från yrkes- och fritidsfiskets fångster och analyser från forskare, för de mest fiskade arterna i havet samt de fyra stora sjöarna: Vänern, Vättern, Mälaren och Hjälmaren.

I Östersjön är läget för torsken fortsatt mycket kritiskt. Fisket bör därför minskas kraftigt och i den östra delen föreslår Ices, Internationella havsforskningsrådet, att fisket stoppas helt under 2022.

För strömmingen ser det inte heller så ljust ut. Strömmingen visar en låg medelvikt och svagt lekbestånd och fångsterna under året bör minskas.

Säl och skarv – hot mot gäddan

Situationen för kustgäddan är också kritisk med minskade bestånd. Därför görs bedömningen att fångsterna inte ska öka i närtid. 

– Orsaken till detta antas bland annat vara de negativa effekter de ökande bestånden av storspigg har på gäddan och att gäddan är en viktig bytesart för de ökande populationerna av säl och skarv, säger Stefan Larsson, vetenskaplig redaktör för rapporten och senior miljöanalysspecialist vid SLU, i ett pressmeddelande.

För högt fisketryck i Vättern?

I Vättern kan man se att rödingbeståndets återhämtning har stannat av.

– Särskilt verkar det som att rödingarna inte längre är lika stora, vilket kan indikera ett för högt fisketryck, säger Stefan Larsson.

Se när tre ton fisk tas bort ur sjön i ett enda drag – vid provfiske i Östergötland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.