Det här har fått Landshövdingen att reagera.
– Jag har fått rapporter från vår länsveterinär, men även från annat håll att slakterierna säger upp kontrakten med grisbönderna. De kan inte ta emot för de har ingen att skicka det till och det får ju omedelbara effekter för dem som har grisar som ska levereras till slakt, säger Elisabeth Nilsson Landshövding i Östergötland.
Anledningen till att landshövdingen reagerar nu är att hon har fått in rapporter om att östgötska bönder börjar få trångt i sina stallar. En grisbonde, som vill vara anonym har till och med tvingats gårdsslakta ett stort antal smågrisar för att klara de svenska djurskyddsreglerna.
– Ja det blir effekten om bonden, till slut inte har någon som kan ta emot djuret och djuret växer sig för stort mot vad man kan ha i stallet då blir det tillslut den hemska effekten att djuren måste avlivas på gården och skickas som kadaver, säger Peter Borring länsordförande i lantbrukarnas riksförbund. Det är bedrövligt tillägger han.
– Vi har röstat fram en sträng djurskyddslag i svensk riksdag, vi har röstat på de riksdagsledamöterna att de ska fatta sådana beslut. Då känns det för mig viktigt att vi som konsumenter också stödjer indirekt den lagstiftning vi har och därigenom också bidrar till trygg matförsörjning, till jobb på landsbygden i Sverige, säger Elisabeth Nilsson.
Peter Brorring håller naturligtvis med, men menar att det inte är lätt för konsumenten att välja rätt. Även om det står att varan är tillverkad i Sverige. Han tar en ost som exempel.
– Östgötaost, det låter så svensk det kan bli, men det står inte ens var den är tillverkad. Då är den förmodligen till och med importerad av tysk eller holländsk mjölkråvara. Sedan är den paketerad i Sverige, säger Peter Borring.