– Man vågar inte bli vara glad för vi har blivit besvikna så många gånger, säger Vlora Sylas.
– Nej, nu måste hon söka arbetstillstånd igen och medan den processen pågår så får hon inte resa in i Sverige för då avbryts processen. En väldigt lustig regel egentligen, säger Carl G Nilsson, familjens ombud om det senaste beskedet han fått från Migrationsverket.
– Nu hoppas vi att det här behandlas smidigt och skyndsamt från Migrationsverket och det är de signaler vi fått vid de senaste kontakterna, säger Vloras arbetsgivare Kenneth Axelsson.
Familjen måste sedan även ansöka om visum, vilket kan ta några veckor.
– Barnens stora förhoppning är att få börja i skolan, när den startar till hösten, säger Carl G Nilsson.
– Vi vill inte göra något som kan förarga Migrationsverket, vi kan bara vänta, säger Vlora.
Isolerad i lägenhet i Kosovo
Vi har tidigare skildrat hur utvisningen påverkat Vlora, hennes två döttrar och människor i Åtvidaberg som engagerat sig i deras öde.
Nej till arbetstillstånd
Motgångarna har varit många för Vlora och hennes ombud i Åtvidaberg. Migrationsverket och migrationsdomstol har sagt nej till ett arbetstillstånd flera gånger med hänvisning till återreseförbudet hon fick sommaren 2017. Det fick Vlora för att hon inte respekterade ett gammalt utvisningsbeslut från 2011. Carl G Nilsson har försökt få återreseförbudet hävt eftersom Vlora har en fast anställning. Men jobbet har inte bedömts som ett tillräckligt starkt skäl för att ta bort förbudet i förtid.
Är återreseförbudet det sista hindret nu som ni ser det?
– Ja, formellt är det så. Det var i och för sig enligt reglerna att hon fick återreseförbudet, men Migrationsverket hade kunnat upphäva det om de ville samarbeta, men det gjorde de inte. Man har tillämpat återreseförbudet absolut strikt, säger Carl G Nilsson.