Nu krigsplaceras Region Östergötlands personal

Uppdaterad
Publicerad

Region Östergötland är nu i slutfasen av sin krigsplanering och information om krigsplaceringar är på väg ut till medarbetarna.

– Som en del i regeringens totalförsvarsplanering så har vi under de senaste åren planerat för en krigsorganisation där vår verksamhet ska kunna fungera även under en kris – och i värsta fall ett krig, säger Rickard Lundin, Region Östergötlands säkerhetschef.

Enligt ett beslut kommer nu cirka 13 000 av regionens 14 000 anställda att få en krigsplacering.

– Som anställd kommer man bli krigsplacerad i sitt ordinarie uppdrag och det är framför allt inom regionens vårdverksamheter det gäller, säger han. 

Se och hör mer i videoklippet här ovanför.

Krigsorganisation och krigsplacering

  • En krigsorganisation är en aktörs organisation vid höjd beredskap. Viktiga verksamheter ställs om från fredstida inriktning, reglering och organisering till höjd beredskap och inriktning på uppgifter som har betydelse för totalförsvaret.
  • Skyldigheten att tjänstgöra inträder först när regeringen beslutar om höjd beredskap och föreskriver om allmän tjänsteplikt.
  • Allmän tjänsteplikt innebär att alla som bor i Sverige och är mellan 16 och 70 år kan kallas till att tjänstgöra i totalförsvaret vid höjd beredskap.
  • Att vara krigsplacerad med allmän tjänsteplikt innebär att en person är ianspråktagen för att tjänstgöra under höjd beredskap.
  • Ingen individ kan ha mer än en krigsplacering och tanken är att personen ska vara krigsplacerad i den verksamhet där den gör störst nytta för totalförsvaret.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.