Det var strax efter klockan åtta på fredagkvällen den 24 februari förra året som raset inträffade. Orsaken var is som långsamt hade sprängt muren inifrån.
Kostar sju miljoner
Nu har en stålkonstruktion satts upp kring muren så att reparationerna kan påbörjas på ett säkert sätt. Under hösten och vintern ska 900 ton mur först plockas ner, för att sedan byggas upp igen nästa år.
Kostnaden på sju miljoner står Riksantikvarieämbetet för. Något liknande arbete har aldrig gjorts tidigare och det gäller att gå varsamt fram.
– Svårigheten är att vi inte vet riktigt hur den är byggd på insidan och att nu när vi plockar ner den gör det på rätt sätt så att partierna som blir kvar vid sidan blir stabila, säger Ulrika Mebus, projektledare på Riksantikvarieämbetet.
Traditionellt bruk används
Experterna är nästan helt säkra på att det var användandet av cement vid 60- och 70-talets murrestaureringar som ligger bakom raset. Detta eftersom cement inte släpper igenom fukt.
När man nu bygger upp muren igen kommer man därför att använda traditionellt kalk- och lerbruk.
Vad har man gjort för att undvika fler ras i framtiden?
– Det är svårt att undvika ras, muren är trots allt 700 år gammal. Vi känner ju muren och vi inspekterar den varje år och kan förhoppningsvis sätta in punktinsatser där det behövs. Men helt säker kan man ju aldrig vara, säger Ulrika Mebus.