• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Nu flyttar historien in i framtiden med en ny app. Foto: Patrik Widegren/SVT/Campus Gotland

Nu tar vikingatidens bildstenar plats i den digitala framtiden

Uppdaterad
Publicerad

Bildstenarna i Buttle på Gotland restes för ungefär 1300 år sedan under den tidiga vikingatiden.

Nu har forskare skapat så kallad Augmented History i en app som gör så att vi kan se platsen som den såg ut på den tiden.

– Vi vill locka en annan publik att ta del av den här fantastiska platsen och de forskningsresultat vi fått fram, säger Helene Martinsson-Wallin, professor i arkeologi vid Campus Gotland, Uppsala universitet.

Skapandet av den vikingatida miljön vid bildstenarna i Buttle har varit en del av Tillväxtverkets och Region Gotlands projekt ”Hållbara Gotland”. Campus Gotland har inom det projektet haft uppdraget att sätta fokus på ”kulturlandskapets utveckling vid fornlämningsmiljöer på Gotlands landsbygd”.

Gotland

Rekonstruktion baserad på fakta

Begreppet Augmentet History kan översättas till Förstärkt Historia på svenska och har tidigare i Sverige bara använts på ett liknande sätt vid Uppsala högar.

Vad tillför den här tekniken?

– När man kommer till den här platsen så kan man förstå hur det faktiskt var en gång i tiden. Rekonstruktionen baseras på riktig fakta.

Appen Buttle finns i dagsläget endast för Iphone och Ipad.

Gotlands bildstenar

  • På 100-talet e Kr började öns befolkning resa stenar med inhuggna bilder föreställande solsymboler och djur. Restes oftast vid begravningsplatser.
  • På 500-talet blev stenarna större och skeppsmotiv vanligare. Solsymboler ersattes med fåglar, ormar och så kallade modergudinnor.
  • Den tidiga vikingatidens bildstenar (700-800-tal) restes främst vid vägar och mötesplatser. De fick fler bildinskriptioner som kan kopplas till Asatron. Skepp var centralt placerade och överdelen visade ofta bilder från Valhall.
  • Under 1000-talet ersattes bildstenarna av runstenar, ibland med kristna kors.

Källa: Gotlands museum

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet