Ny forskning: Begåvningsflykt dränerar landsbygden

Uppdaterad
Publicerad

Mellan 1990 och 2012 flyttade en halv miljon vuxna från mindre till större orter i landet. Och de som flyttar har både högre utbildningsnivå och IQ. Det visar ny forskning från Linköpings universitet.

”Stockholmare är smartare än lantisar.” Det kontroversiella och mycket kritiserade citatet kommer från Anna Kinberg Batra (M) och valrörelsen 1998.

Nu ger forskningen henne delvis rätt, i alla fall när det gäller dem som flyttar till en större stad. I veckan publicerade tre forskare vid Linköpings universitet sina resultat i den vetenskapliga tidskriften Science Advances.

Linköping

– Jag skulle inte uttrycka mig på samma sätt som henne, men det stämmer, det här ger stöd för det, säger Peter Hedström, professor i analytisk sociologi.

– De som flyttar från mindre till större orter tenderar att ha nästan två års längre genomsnittsutbildning än de som stannar kvar, men också att de har betydligt högre kognitiv förmåga, eller nästan en enhet högre IQ, mätt på en 9-gradig skala. Så att det är ganska stor skillnad, säger Peter Hedström.

Peter Hedström, professor i analytisk sociologi. Foto: SVT

Forskarna har velat ta reda på varför orter som fördubblar sin befolkning då också ökar sina inkomster, företagande och annat – inte bara med 100 procent, utan med 115 procent.

En tidigare förklaring har varit att det är storleken i sig som har den effekten, med mer av alla möjligheter. De extra 15 procenten har betraktats som något enbart gott.

Glappet ökar i landet

– Vissa områden blir utarmade när de mest välutbildade flyttar till större orter, då blir det så klart svårare att få fart på de mindre, säger Peter Hedström.

Men när forskarna nu har analyserat uppgifter om bland annat utbildning, inkomst och IQ-nivå utifrån befolkningsregister mellan 1990 och 2012 kan de se att tillväxten i städerna sker på bekostnad av de mindre orterna.

Glesbygdsbor skeptiska

Glesbygdsborna är dock skeptiska till forskarnas slutsatser om att de med högre IQ flyttar.

– Det finns avancerade jobb på landet. Ta en bonde, till exempel. Han måste ju kunna allt, säger Linnea Svensson från Valdemarsvik.

Hör fler röster och se hela tv-inslaget i videon här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet