Så ska havsmiljön i Östersjön skyddas

Uppdaterad
Publicerad

För att skydda havsmiljön i Östersjön har flera län nu gjort regionala handlingsplaner. Syftet är att skapa ett representativt, sammanhängande och funktionellt nätverk för ett rikt hav.

– Fisk- och växtarter ska inte bli isolerade, säger Lars Gezelius, handläggare för vattenmiljö och fiske på Länsstyrelsen i Östergötland.

Totalt är det sju olika län som varit med och tagit fram regionala handlingsplaner. Planerna innehåller bland annat prioriteringar och vägledning för hur man ska kunna nå uppsatta internationella och nationella mål för skydd av värdefulla havsmiljöer.

Snabba steg framåt

Ett nätverk av skyddade områden är viktigt för att olika havsarter ska kunna spridas mellan områden. Enligt Lars Gezelius har man tidigare varit dålig på att skydda havsmiljöer i Östergötland.

– Absolut, vi har varit ganska dåliga men vi har tagit snabba steg framåt, säger han.

Fokus på vikar och laguner

Planen pekar inte ut några direkta geografiska områden som behöver skyddas. Att identifiera det kommer vara en del av länsstyrelsens arbete framöver. Men man har några fokuspunkter i havsmiljön, bland annat grunda vikar och grunda laguner.

– De är väldigt viktiga för bland annat rovfisk, som är väldigt viktiga för ekosystemet i kustmiljö, säger Lars Gezelius.

Här ska havsmiljön skyddas

Länsstyrelserna längs med Östersjökusten har tillsammans tagit fram planer för marint områdesskydd i

Egentliga Östersjön och Bottniska viken. Planen har tagits fram gemensamt av kustlänsstyrelserna i Stockholm, Södermanland, Östergötland, Kalmar, Gotland, Blekinge och Skåne, i samarbete med Havs- och vattenmyndigheten, forskare och experter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.