Totalt är det sju olika län som varit med och tagit fram regionala handlingsplaner. Planerna innehåller bland annat prioriteringar och vägledning för hur man ska kunna nå uppsatta internationella och nationella mål för skydd av värdefulla havsmiljöer.
Snabba steg framåt
Ett nätverk av skyddade områden är viktigt för att olika havsarter ska kunna spridas mellan områden. Enligt Lars Gezelius har man tidigare varit dålig på att skydda havsmiljöer i Östergötland.
– Absolut, vi har varit ganska dåliga men vi har tagit snabba steg framåt, säger han.
Fokus på vikar och laguner
Planen pekar inte ut några direkta geografiska områden som behöver skyddas. Att identifiera det kommer vara en del av länsstyrelsens arbete framöver. Men man har några fokuspunkter i havsmiljön, bland annat grunda vikar och grunda laguner.
– De är väldigt viktiga för bland annat rovfisk, som är väldigt viktiga för ekosystemet i kustmiljö, säger Lars Gezelius.
Här ska havsmiljön skyddas
Länsstyrelserna längs med Östersjökusten har tillsammans tagit fram planer för marint områdesskydd i
Egentliga Östersjön och Bottniska viken. Planen har tagits fram gemensamt av kustlänsstyrelserna i Stockholm, Södermanland, Östergötland, Kalmar, Gotland, Blekinge och Skåne, i samarbete med Havs- och vattenmyndigheten, forskare och experter.