Arkeologen Rikard Hedvall undersöker den funna kyrkan i Skänninge Foto: SVT

Ny kyrka upptäckt i Skänninge

Publicerad

Det var när Vårfrukyrkan, Skänninges landsmärke skulle få ny dränering som upptäckten gjordes.

Arkeologen Rikard Hedvall hade fått i uppdrag att gräva fram Vårfrukyrkans rivna utbyggnad från 1300-talet. Det var då han plötsligt fick syn på en mur som stack fram under den nu befintliga kyrkan.

– Det är fantastiskt skojigt och spännande. Det är ingen upptäckt man gör varje dag, säger han.

Kyrkan tros vara från 1100-talet i kalksten och murarna tyder på att den kan ha haft ett korsformigt kor, något som var ovanligt för tiden. I och med upptäckten av den nya kyrkan konstaterar arkeologen att det nu finns fynd från fyra 1100-tals kyrkor i Skänninge.

– Det är en liten stad men med väldigt många kyrkor med olika institutioner under den här tiden, säger Arkeologen Rikard Hedvall .

Träkyrka från 1000-talet

Rikard Hedvall berättar att Skänninge var ett av flera centrum i landet vid den här tiden. Här fanns många aristokrater och kungen hade sannolikt både en gård och en kyrka på platsen.

Utgrävningen visar även att en träkyrka från 1000-talet legat på samma plats. Ett gravmonument i kalksten med runor på tyder på det.

Arbetet med utgrävningen är nu över och jordmassorna ska skyfflas tillbaka över de gamla stenpartierna.

Kyrkan tros vara från 1100-talet i kalksten Foto: SVT

Sedan tidigare har en mindre markradarundersökning genomförts i Vårfrukyrkan och för att få reda på mer om den nu hittade kyrkan kan det bli tal om en fullständig undersökning.

– Man vill ha reda på hur den såg ut, hur den var konstruerad, det finns många frågor och det hade varit fantastiskt skojigt att titta på, säger Rikard Hedvall.

Foto: SVT

På frågan om Rikard Hedvall själv vill göra jobbet kommer svaret snabbt följt av ett garv.

– Jag är mycket sugen, jag börjar när som helst, säger han.

TV: Se inslaget i SVT PLAY

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.