En delad bild som visar två scener: till vänster en närbild på en liten noshörning som ligger på marken och tuggar på hö, till höger entrén till Kolmården, med en stor skylt som visar olika djurfigurer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se noshörningskalven på Kolmårdens djurpark. – Började dia inom några timmar även om det var lite vingligt, säger djurchefen. Foto: Kolmården & Pontus Lundahl/TT

Ny noshörningskalv på Kolmården: ”Diade inom några timmar även om det var vingligt”

Uppdaterad
Publicerad

En noshörningskalv har fötts på Kolmårdens djurpark för första gången på fyra år. Ett viktigt steg i bevarandearbetet för den hotade arten, menar Kolmården.

Den nyfödda hanen är den sjunde kalven för den erfarna mamman Imfolozi. Han föddes förra lördagen, väger omkring 60 kilo och mår bra.

– Kalven började dia inom några timmar och stod snabbt upp, även om det var lite vingligt, säger Cecilia Håkansson, verksamhetschef djur.

Ingår i internationellt program

Noshörningarna på Kolmården ingår i ett internationellt bevarandeprogram, vilket gör den nya födseln särskilt glädjande för djurparken.

– Efterhand kommer han börja smaka på gräs även om han fortsätter att dia tills han är omkring 1,5 år gammal, säger Cecilia Håkansson.

I Projekt Ngulia i Kenya har Kolmården och Linköpings universitet utrustat noshörningar med spårsändare.

– Insatsen har bidragit till att mer än dubbla antal spetsnoshörningar i området, säger Anna Andbjer Persson, djurparkens affärsområdeschef för djur, forskning och utbildning.

Den nyfödda noshörningskalven med sin mamman Imfolozi. Foto: Kolmårdens djurpark

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.