En delad bild som visar två sektioner; den vänstra delen visar en person klädd i kostym med en namnskylt runt halsen, medan den högra delen visar en rad bilar parkerade bakom varandra, med fokus på baklamporna på en av bilarna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Som tur är, så är det mindre alkohol jämfört med personbilister, men att det förekommer är inte bra”, säger Åsa Forsman, forskare inom trafiksäkerhet. Foto: Hadeel Ibrahim/SVT

Rattfylleri bakom två procent av ungas trafikolyckor – högre risk i A-traktorer

Uppdaterad
Publicerad

Antalet A-traktorer och mopedbilar har ökat mycket de senaste åren, vilket även lett till en ökning av personskadeolyckor.

I ungefär två procent av olyckorna förekommer det alkohol eller droger. Det konstateras i en ny studie från VTI.

I studien har forskare tittat på olyckor som polisen har rapporterat och även beställt extra material från polisen för en närmare koll på rattfylleri.

– Det förekommer rattfylleri i den här unga gruppen. Framför allt är det alkohol, men också några fall av cannabis, säger Åsa Forsman, forskningsledare på Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI.

Två saker sticker ut i studien

– När vi tittar på helger och nätter är det i nio procent av olyckorna som det förekommit alkohol eller droger. Ser vi på alla olyckor är det ungefär två procent.

– Och är det en skillnad mellan olika fordon. Bland de som kör A-traktor är alkohol eller droger inblandade i ungefär fyra procent av alla olyckor.

När det gäller könsfördelningen är skillnaden inte så stor som när det gäller rattfylleri.

Vad är lösningen?

– Det är viktigt att göra en översyn av utbildningen för A-traktorn. Och polisens övervakning är mycket avgörande.

– Vi håller just nu på med en studie om A-traktorer. Vi ska följa ungdomar från att de tar A-traktorkörkort och framåt och titta på hur de blir som förare av personbil. Vi kommer att titta på olika typer av trafikbrott, bland annat rattfylleri.

Hur ser åldersfördelningen ut? Starta klippet och hör forskaren förklara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.