En kvinna står utomhus längst flera stora tavlor med bilder, text och kartor. Hon pekar mot en av kartorna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se utställningen i klippet och hör skaparen Elena Orap, som själv kommer från Ukraina, berätta om hur kriget påverkar infrastruktur, byggnader och miljö. Foto: Martin Klevelid/SVT

Ny utställning i Linköping: Så påverkas infrastruktur och miljö av kriget i Ukraina

Publicerad

Hur påverkas infrastruktur, jordbruk och byggnader av det pågående kriget i Ukraina? Vilka konsekvenser leder det till för miljön? Det är frågor som utställningen Landskap i kris som nu visas på Flygvapenmuseet i Linköping ska svara på.

Utställningen består av dokumentation, kartor och fotografier. Innehållet i utställningen är ett resultatet av forskning vid Swiss Federal Institute of Technology Lausanne.

– Kriget har påverkat infrastrukturen på många sätt. kraftnätet, byggnader, och städer. Inte bara militära saker utan även civila. Vissa städer är helt förstörda, säger Elena Orap, utställningens skapare.

En delad bild som visar två sektioner. Den vänstra sektionen visar en elektrisk transformator med flera isolatorer och ledningar mot en klar blå himmel. Den högra sektionen föreställer en man stående utomhus i en blazer, med en grön gräsmatta och träd i bakgrunden. Beredskap, infrastruktion, krisberedskap, hur förberett är Sverige på krig?

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur förberett är Sverige på krig? För Östergötlands försvarsdirektör Andreas Lundberg om vad som görs för att höja beredskapen kring infrastruktur. Foto: TT, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.