John Elljung, områdespolis

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Områdespolisen John Elljung i Söderköping berättar om hur stölderna går till och ger sina tips på vad man kan utrusta båten med ifall den skulle bli stulen. Foto: David Hernqvist/SVT

Nya båtstölder utanför Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Vittnen kontaktade polis under onsdagskvällen om båtar som gled omkring planlöst i vattnet norr om Arkösund i Norrköpings kommun. Polisen letar nu efter ägarna till båtarna som fått sina motorer stulna.

Tre båtar som bedömts ha stulits från Arkösund eller Marviken utanför Norrköping plockade kustbevakningen upp efter att ha fått tips på onsdagen.

– Det är onekligen ett stort område, men det är svårt för oss att fastslå varifrån de stulits och därför är vi måna om att hitta ägarna just nu, säger polisens presstalesperson Olle Älveroth.

Polisen uppmanar nu att ägarna till de stulna båtarna kontaktar 11414 och vill göra båtägare uppmärksamma på att båtstölder ökar den här tiden av året. En båt har kopplats till ägare, men de andra två söker polisen fortfarande efter.

Polisens tips för att förebygga stöld

Brottsrubriceringen är grov stöld.

Polisen skickar med en rad tips. Bland annat att förankra båten med godkänt lås, försvåra för tjuvar genom regelbunden tillsyn, sätta upp belysning och undersöka om kamerabevakning är möjligt.

I klippet ovan berättar områdespolisen John Elljung ännu mer om vad båtägare kan göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.