Peter Kindblom,räddningschef räddningstjänsten i Finspång

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Peter Kindblom är räddningschef på räddningstjänsten i Finspång och han berättar att personalen vill fortsätta arbeta dygn. Han menar också att det handlar om att behålla kompetens. Foto: Lovisa Gelin/SVT

Nya EU-regler för dygnsvila – Finspångs räddningstjänst en av Sveriges första att söka dispens

Publicerad

Den 1 februari nästa år träder nya regler om dygnsvila i kraft för räddningstjänst, personlig assistans och övrig LSS-verksamhet. Men räddningstjänsten i Finspång är nu bland de första i landet att ansöka om dispens från reglerna.

I Finspång handlar det om att säkra kompetens och behålla personal, säger räddningschef Peter Kindblom.

”Vi vill fortsätta jobba dygn”

– De var väldigt tydliga signaler från personalen och även från den fackliga sidan att det som kommer nu inte är en bra lösning, utan vi vill fortsätta jobba dygn, säger han.

Hör honom resonera mer om beslutet till ansökan samt hör Suzanne Sjöqvist, ombudsman Kommunal Öst om fackets inställning i klippet ovan.

Även räddningstjänsterna i Södra Älvsborg, där sex kommuner i Västsverige ingår, har enligt Dagens Samhälle sökt dispens för de nya EU-reglerna. Fler kommuner däribland Gotland ska också var på gång med ansökningar.

Suzanne Sjöqvist, ombudsman Kommunal Öst berättar att fler räddningstjänster är på gång att ansöka om dispens, däribland Gotland. Foto: Lovisa Gelin/SVT

Nya regler

Den 1 oktober trädde nya regler om dygnsvila i kraft för många kommunala verksamheter.

För räddningstjänsten gäller de nya arbetstidsreglerna från 1 februari.

Som huvudregel ska alla medarbetare ha minst 11 timmars sammanhängande dygnsvila, men i undantagsfall kan arbetstiden förläggas upp till 20 timmar om verksamheten kräver det. Arbetspass på upp till 24 timmar kan bli möjliga genom dispens.

Källa: SKR och Kommunal

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.