– Jag tycker att det är otroligt att det kan finnas bevarat efter såhär många år, säger Magnus Stibéus, arkeolog på Statens historiska museer och projektledare för utgrävningarna i Inre hamnen.
Norrköpings skeppsdocka byggdes på 1840-talet och användes för att torrlägga båtar som behövde repareras. Den är unik i sitt slag eftersom den är gjord nästan helt i trä. Skeppsdockan var en del av det varv som låg i Inre hamnen.
På den tiden var området faktiskt en ö, Skeppsholmen. Skeppsholmen låg precis som idag i utkanten av Norrköping med ett fängelse, ett varv och ett bränneri.
– Det var en stor arbetsplats med flera hundra människor som jobbade här på 1700-talet. Det har nog varit ett ganska tufft liv, berättar Magnus Stibéus.
Förutom skeppsdockan har man grävt fram en stenhusgrund. Den tros tillhöra Skeppsholmens kronobränneri där man tillverkade brännvin på 1700-talet.
Viktigt att dokumentera inför framtiden
Utgrävningarna i Inre hamnen är det största arkeologiska projekt som har gjorts i Norrköping och snart är den första etappen klar.
– Det är jätteviktigt att göra en bra dokumentation inför framtiden, så att man kan berätta historien om den här platsen och de människor som levde här. Och det är unikt och fantastiskt att få möjlighet att berätta om det för Norrköpingsborna framöver, säger Magnus Stibéus.