Arkivbild samt Nils Olauson, affärsområdeschef för redaktionellt arbete hos NTM. Foto: Fredrik Sandberg/TT och NTM

Nya mediestödet – miljonregn över NTM-koncernen

Uppdaterad
Publicerad

Mediekoncernen NTM, med huvudkontor i Norrköping, får knappt 125 miljoner kronor via det nya mediestödet. För tidningarna i Östergötland och på Gotland handlar det om drygt 35 miljoner

Totalt ansökte 218 tidningar om det nya mediestödet – och nu, efter lång handläggning, har Mediestödsnämnden kommit fram till att totalt 166 av dem får ta del av totalt 810 miljoner. Det rapporterar branschtidningen Journalisten.

NTM äger totalt 17 titlar, varav 6 i Östergötland och på Gotland.

Viktigt stöd

– Jag är väldigt glad och tacksam att staten har sett behovet av den fria pressen och ser det också som ett bevis på vad vi betyder för den lokala demokratin, säger Nils Olauson, affärsområdeschef för redaktionellt arbete hos NTM.

Han anser att stödet är viktigt då tidningarna nu går igenom en snabb digitalisering samtidigt som vissa läsare vill ha kvar papperstidningen. Stödet är också en förutsättning för att en titel som Folkbladet kan leva kvar.

– Stödet är utformat så att varje titel måste vara sin egen i större utsträckning. Det är dock bra att det nu är teknikneutralt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Parisa Liljestrand (M) presenterar det nya mediestödet. Hör kulturnyheternas redaktör om vilka som blir förlorarna. Foto: TT

Nya mediestödet

Det finns numera fyra olika typer av mediestöd, ett allmänt redaktionellt stöd och ett utökat redaktionellt stöd. Dessutom finns ett distributionsstöd och ett övergångsstöd som ska dämpa fallet för de som inte lever upp till kraven om de allmänna redaktionsstöden.

189 tidningar levde upp till kraven om redaktionsstorlek och antal läsare, och nämnden tog efter utredningen ett principbeslut om hur olika begrepp i lagen ska tolkas.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.