Några av aristerna i 2022 års upplaga av Linköpingsrevyn

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se smakprov från årets Linköpingsrevy Foto: Carl Bruno Tersmeden / SVT

Dags för nyårsrevy – men mycket av publiken har försvunnit

Uppdaterad
Publicerad

Nyårsrevyer fanns förr i tiden i vart och vartannat samhälle, årets lokala händelser berättades i sketcher och sångnummer. Men nyårsrevyerna har blivit färre men några finns fortfarande kvar och satsar nu på nytt efter pandemin.

Linköpings Nyårsrevy har premiär idag, den 30:e december, efter ett par års uppehåll på grund av pandemin, men regisören Håkan Bäck berättar att det länge var tveksamt om man skulle köra en nyårsrevy i år.

– Det är ju svårare tider att hitta publik nu och när ekonomikrisen nu också har slagit till så var jag tveksam. Han säger att det var ensemblen som övertygade honom om att de skulle satsa och kanske är en revy exakt vad folk behöver i kristider.

Mindre lokalt i lokalrevyerna

I revyn bjuds det bland annat på nummer om det nya politiska styret i Linköping och om alla rondellprojekt i Mjölby, men annars blir det inte jättemånga riktigt lokala nummer säger Håkan Bäck:

– För 40-50 år sedan så kände folk till mer lokala politiker och kändisar, numera får revyerna mer handla om vad som händer i hela landet och världen, så vår revy passar alla, men det inte om man förstår östgötska.

Se bitar från revyn i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.