”Det skapar trygghet, är brottsförebyggande och kan hjälpa polisen att utreda”, säger Mattias Näsström, trafikoperativ chef vid Östgötatrafiken om kamerabevakning på kollektivtrafiken. Foto: SVT

Nytt förslag kan ge fler kameror i kollektivtrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Idag finns kamerabevakning på kollektivtrafiken i Linköping och Norrköping tätort och på Östgötapendeln. Medan landsbygdstrafiken och expressbussarna idag saknar kamerabevakning.

– Det är klart att det kan vara aktuellt när kommande avtal sluts, säger Mattias Näsström trafikoperativ chef på Östgötatrafiken.

Att eftermontera utrustning för kamerabevakning på bussarna är krångligt och dyrt, berättar Mattias Näsström vidare och därför kan det vara lättare att bussarna är ”förberedda” för övervakning.

Är det aktuellt med kamerabevakning på landsbygdstrafiken och expresstrafiken?

– Det har vi inte tagit ställning till ännu, men det är möjligt att vi kan komma att ställa krav om detta vid upphandlingar, säger Mattias Näsström och tillägger att erfarenheter av bevakning är positiv.

”Skapar trygghet”

– Det skapar trygghet, är brottsförebyggande och kan hjälpa polisen att utreda, säger Mattias Näsström.

Enligt det nya förslaget från kamerabevakningsutredningen, som lämnades till Justitiedepartementet den 27 februari undantas kollektivtrafikbranschen från ansökningstvånget i lagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.