Foto: Hannes Forssell/SVT

Nytt krafttag för en jämställd idrott

Uppdaterad
Publicerad

Jämställdhetsarbetet inom idrotten har stannat av och nu föreslår Riksidrottsstyrelsen krafttag för att nå en jämställd idrott.

– Vi har tappat fart i vårt jämställdhetsarbete. Det ändrar vi på med offensiva förslag, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.

Föreslår en ändring av stadgarna

Riksidrottsstyrelsen föreslår en ändring av stadgarna till Riksidrottsförbundets stämma i maj. Ändringen innebär att specialidrottsförbundens styrelser ska bestå av minst 40 procent av det underrepresenterade könet och i valberedningar gäller 50/50.

År 2015 var det endast 27 av 71 specialidrottsförbund som hade lika många män och kvinnor i styrelsen, skriver Riksidrottsförbundet på sin webb.

Mål har inte nåtts

Målen som satts upp 2011 för 2017 har inte nåtts. De senaste åren har jämställdhetsarbetet istället stannat av på flera håll. Riksidrottstyrelsen beslöt därför under hösten 2016 att intensifiera arbetet med bland annat ökat utbildningsstöd.

– Jämställdhet är inte bara män och kvinnor. Det handlar också om tillgång till resurser och lika möjligheter att forma och utveckla sin idrott. Vi behöver ifrågasätta de normer som fortfarande präglar delar av idrotten där mäns idrott är viktigare eller mer värd än kvinnors, säger Björn Eriksson.

Styrelsen föreslår att specialidrottsförbunden får till 2021 på sig att få jämn könsfördelning i styrelser och valberedning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.