Till vänster i bilden står Agneta Green klädd i en mörk tröja och en kavaj, omgiven av grönska och träd. Till höger syns en vindkraftpark med tre stora vindkraftverk som snurrar i vinden, samt en industriell anläggning med kraftverk och kraftledningar i ett öppet landskap.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Agneta Green, projektledare vid länsstyrelsen på Gotland, hoppas kunna hitta sätt för Försvarsmakten och vindkraft att samexistera. Foto: Patrik Widegren/SVT

Nytt projekt ska ge kunskap om Gotlands framtida elförsörjning

Uppdaterad
Publicerad

Nu inleder Länsstyrelsen på Gotland ett arbete för att skapa ett robustare energisystem på ön. Man ska bland annat titta på hur mycket el som ska kunna produceras lokalt.

När samhället ska ställa om till fossilfri energi så behöver man få en bild av hur elförsörjningen ska se ut på Gotland i framtiden. Då har förhoppningsvis en ny elkabel från fastlandet kommit på plats, men man måste också säkerställa att man kan producera el lokalt.

– Det behövs ett system som är robust utifrån många aspekter, och det är en av de sakerna som vi kommer titta på: Vad som vi behöver producera här för att systemet ska bli säkrare och tryggare, säger Agneta Green, projektledare hos länsstyrelsen på Gotland.

En återkommande fråga när det kommer till förnyelsebar el är vindkraften och Försvarsmakten. Försvaret säger nästan uteslutande nej till nya vindkraftsparker. Där hoppas man kunna komma framåt.

Se mer om detta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.