Nytt stöd för kritiska ortsbor och markägare vid Toverumstippen

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer ny kritik mot tippningen av miljöfarligt avfall på Toverumstippen utanför Valdemarsvik.

I ett brev till Östnytt ger European Wenture Group sin bild av deponins historia.

Man har också skrivit till Naturvårdsverket, riksenheten för miljömål och miljöminister Lena Ek.

Toverumstippen

Europena Wenture Geropup är ett Linköpingsföretag inom miljöteknik, som nu för markägarnas talan.

”Landets främsta expert”

Tidigare har kommunstyrelsens ordförande Erland Olauson (S) i brev till Östnytt kritiserat beskrivningen av markägarnas ombud Mia Jameson som ”oberoende” och hennes slutsatser har man också ifrågasatt.

European Wenture Group har tidigare samarbetet med Mia Jameson och anser att hon är en av landets främsta experter.

Kommunen har också påpekat att det inte finns något förbud mot tippningen – med hänvisning till att länsstyrelsen prövat och beslutat i ärendet.

Anmärkningsvärt

Men just det faktum att bara länsstyrelsen haft frågan – som ett tillsynsärendet – och sedan gett kommunen grönt ljus, är anmärkningsvärt menar European Wenture Group och anför bland annat att, citat:

”Konsekvenserna av det beslut som Länsstyrelse givit Valdemarsviks kommun är att lagstiftningen sätts ur spel”.

Besvikna markägare

Vid det senaste mötet i turerna kring hur tippen ska hanteras framöver träffade markägare och boende kommunrepresentanter i Valdemarsvik i torsdags. Besvikelsen var stor efter det mötet då man ansåg att kommunen inte tar någon hänsyn till deras oro.

Och markägarna hoppas fortfarande att hela frågan om Toverumstippen ska prövas på nytt.

Djurbesättning dog

I det stöd man nu fått för att påverka myndigheterna skriver EWG bland annat:

”Deponin är gammal och anlagd på det sätt som man gjorde på 50-60 tal, inga tätningar utan bara en avjämnad yta som man började slänga avfall på. När det begav sig visste man inte bättre utan detta var en vedertagen metod. Det fanns heller inga klassningar motsvarande dagens utan ALLT åkte in i denna deponi, vid en eventuell utgrävning av deponin finns exvis metaller att återvinna, gifttunnor att destruera mm mm.

”Miljöbomb”

I och med metodvalet vid den tiden och vilken typ av avfall som körts in så är deponin en tickande miljöbomb.

Deponin har dessutom brunnit vid minst ett tillfälle då i ett antal månader och eftersom avfallstyperna är så vitt skilda så har delar av det organiska avfallet brunnit upp och lämnat hålrum efter sig, detta kan göra att man har en instabil konstruktion och vid för hård belastning kan man riskera skred.

Vattensituationen från deponin är aningen ansträngd, kommunen har vidgått att vattnet nedströms har varit förorenat då man förlikades med en lantbrukare vars djurbesättning dog av vattnet.

”Lagen sätts ur spel”

Konsekvenserna av det beslut som Länsstyrelse givit Valdemarsviks kommun är att lagstiftningen sätts ur spel, skulle detta bli prejudicerande skulle det innebära att farligt avfall med inerta eller icke farlig avfall egenskaper kan många gamla kommunala tippar täckas med samma typ av avfall som i Toverumsfallet, och på det sättet ha en negativ inverkan på både vilja och incitamentet att göra som regelverket föreskriver, att öppna upp den här möjligheten kommer att påverka allt miljöarbete i Sverige.

På måndag ska kommunstyrelsen på nytt ha ärendet på sitt bord, innan dess har inga kommentarer getts från kommunens sida.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Toverumstippen

Mer i ämnet