Överbefälhavaren Micael Bydén Foto: Anders Wiklund/TT

ÖB: Måste vara rustade för ett anfall mot Gotland

Publicerad

Rysslands krig mot Ukraina kan eskalera till ett angrepp mot andra stater, varnar ÖB. Trots Nato måste det svenska försvaret vara rustat för att initialt klara exempelvis ett anfall mot Gotland på egen hand, anser han.

– Natomedlemskapet ersätter inte behovet av att kraftigt förstärka nationell militär förmåga, säger överbefälhavare Micael Bydén.

I sitt nya budgetunderlag slår Försvarsmakten fast att Ryssland under överskådlig tid utgör ett militärt hot mot Sverige. Man begär inga anslagshöjningar för 2025 utan utgår från de ekonomiska ramar som regeringen angett.

Men ÖB påpekar att det kan behövas mer pengar om förutsättningarna ändras.

Anfall mot Gotland

I budgetunderlaget listas en rad situationer som Sverige måste rusta för. Allt från värdlandsstöd till hybridkrigföring – och väpnat angrepp med strid på svenskt territorium.

Ett exempel som beskrivs är ett anfall mot Gotland, där fientliga förband landsätts på ön med kort förvarning, och skyddas av bland annat fartygsstyrkor.

– Det här är viktiga områden där vi måste säkerställa att vi militärt kan komma till verkan. Att vi har robusta system där det behövs sådant, att vi har värdlandsstöd med all den infrastruktur som krävs, säger ÖB.

Natos beskydd viktigt

ÖB understryker samtidigt att Natos beskydd är viktigt.

– Men alla länder i Nato har en skyldighet att ha ett tillräckligt starkt nationellt försvar för att kunna agera tidigt på egen hand tills artikel 5 aktiveras.

En stridsvagn modell 122 på tofta skjutfält. bredvid syns överste Dan Rasmussen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En av de sista pusselbitarna på väg mot fullvärdigt medlemskap”, säger Dan Rasmussen, chef för Gotlands Regemente. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.